رآگهی
رآگهی

صنایع غذایی

اقتصاد جهان در اختیار یک صنعت

تاریخ شروع غذاهای کنسروی

تاریخ پرفراز و نشیب شکل‌گیری صنایع مدرن در ایران گوشه‌های تاریک و روشن بسیار دارد، اما به نظر می‌رسد که در صنعت غذایی کشور تحولی نه عظیم بلکه خیلی عظیم صورت گرفته است که بهتر است تاریخ و نحوه شکل گیری این صنعت از بدو تولد تا رسیدن آن به ایران را مورد بررسی قرار دهیم. پس از انقلاب فرانسه، این کشور درگیر جنگ با کشورهای همسایه شد، دولت این کشور اعلام کرد که به کسی که بتواند راهی ساده برای رساندن سالم مواد غذایی بسته‌بندی شده به میدان‌های جنگ، بیاید، جایزه‌ای تقدیم خواهد کرد.

از این رو نیکولاس اپر که تصادفا یک دهه‌ای بود که شخصا به دنبال راهی برای نگهدای طولانی مدت مواد غذایی بود، به میدان آمد، او به این فکر افتاد که مواد مختلف غذایی را داخل بطری‌های شیشه‌ای بریزد، سرشان را چوب ‌پنبه‌ای بگذارند و کاملا درب شیشه‌ها را درزگیری کنند و بعد شیشه‌ها را گرما بدهند . با این شیوه توانست در سال 1804 برای نخستین بار غذای کنسروی تولید کند.

به نظر می‌رسد شیوه کنسرو سازی مواد غذایی کاربرد های فراوانی داشته و نه تنها در جنگها بلکه در منازل افراد نیز این کنسروها ورود کرده و به چاشنی برخی مواد غذایی تبدیل شده است.

ایران کشوری است با منابع طبیعی متعدد که همین موضوع باعث آن شده است تا کشاورزی در کشور رشد چشمگیری داشته باشد با توجه به شرایط آب و هوایی کشور و قحطی‌های متعدد در کشور باعث شد تا مردم از گذشتگان دور به فکر نگهداری و حفظ محصولات کشاورزی در ماه‌های سرد سال باشند همین موضوع باعث شده است تا صنعت نگهداری مواد غذایی در کشور رشد چشمگیری داشته باشد و مورد اهیمت باشد.

در سابسان دور با استفاده از فریز کردن محصولات کشاورزی خود تلاش می‌کردنند آن‌ها را از گزند باکتری‌های فاسد کننده مصون نگه دارند با رشد علم و فناووری‌های نو راه‌ها نوینی برای حفظ و نگهداری محصولات غذایی در کشور ایجاد شد تا آنجا که در سال 1396 صنعت غذایی کشور 2میلیادر و 824 میلیون دلار ارز آوری برای کشور کرده است. صنعتی که با رشد جمعت و نیاز جامعه توانست یکی از محبوب ترین و پولساز ترین صنایع در جهان قرار بگیرد.

اما از این صنعت از کجا شروع شد که به این نقطعه رسید .

ورود کنسرو سازی به ایران

موقعت جغرافیایی ایران ان طور است که ایران از شما و جنوب در محاصره دریا قرار دارد و همین موضوع باعث شده است تا ماهی یکی از غذاهای مورد توجه ایرانیان باشد اما صید ماهی در هر زمان از سال ممکن نیست و برای همین در سال 1316 اولین بار کنسرو ماهی در بند عباس تولید شد وبعد ها نیز در اوایل دهه 40 روسیه در شمال ایران با تاسیس یک کارخانه اولین کنسرو لوبیا در ایران را با هدف تامین غذای سربازان روسیه تولید کرد.

شرکت یک و یک

در اواسط دهه 40 شمسی بود که شرکت که در حوالی شهر شیراز در منطقه‌ای به‌نام دشت مرغاب شرکت یک و یک با هدف آن تولید صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی تاسیس شد.

در ابتدا این شرکت تولید رب گوجه فرنگی و آبلیمو را برعهده داشت که با استفاده از تجهیزات از گوجه رفنگی و لیمون دو محصول مصرفی را بر سفره مردم می‌برد.

بعد ها این شرکت در سبد محصولاتی خود انواع کنسرو ، مربا و ترشی جات را در سبد خود قرارا داد.

همزمان شرکت‌های دیگری در این صنعت فعالیت می‌کردند که با استفاده از صنایع مختلف محصولات کشاورزی را فراووری می‌کردند.

اما صنعت غذایی فقط به تولید شامل تولید نمی‌شود بلکه مهم ترین قسمت صنعت غذایی توزیع محصولات است که با بیشتر شدن شرکت‌ها و رقابت در این حوزه شرکت‌های متعددی در حوزه توزیع وارد به فعالیت شدند و تلاش کردند با استفاده از تکنیک های نوین بازاریابی محصولات به اقسی نقاط کشور برسانند.

این اتفاق باعث شد صنعت مواد غذایی شامل تغیرات چشمگیری وشد و از همین رو صنت بته بندی برای انتقال به تمام نقاط وارد کار شود.

با این حساب ما شاهد آن هستیم که آخرین آمار صادرات صنعت غذایی کشور نشان از دارد که بازار ایران بیشتر متعلق به کشورهای عراق، افغانستان و امارات متحده عربی صورت می‌گیرد.

مراحل تولید صنعت غذایی

امروزه صنعت غذایی کشور از زمین کشاورزی شروع می‌شود و پس از آن وارد مرحله فرآوری و سپس وارد مرحله بسیته بندی و بعد از آن برای بازاریابی و در انتها به مازه دار یا بنک دار تحویل داده می‌شود.

امروز با توجه به اهمیت این صنعت و مصرف بالای آن در کشور توانسته است سهم قابل توجهی از اشتغال را به خود اختصاصی دهند در حال حاضر 540 کارگاه در کشور وجود دارد که در حوزه صنعت غذایی فعال هستند

این کارگاه‌ها فقط در حوزه فراوری صنایع غذایی فعالیت می‌کنند در حالی چندین مجموعه و چندین شرکت بزرک و کشاورزان عظیمی را در اختیار دارند تا علاوه بر تولیات محصولات کشاوری در صنعت بسته بندی و بازاریابی فعالیت کنند.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو − 1 =